Од кујната на баба: Највкусниот подварок што некогаш сте го пробале
Традиционален вкус
Еднаш кога ќе го пробате овој подварок, секогаш ќе го приготвувате
Состојки:
- 1,2 кг кисела зелка
- 2 главици црвен кромид
- 4 чешниња лук
- 4 лажици маст
- 150 г сува сланина
- 400 г чадени суви ребра
- 2 лажици екстра бело брашно
- 1 лажиче мелен пипер
- црн пипер
- сол
Приготвување:
1. Киселата зелка добро се мие, за да не биде премногу солена, и се цеди од вишокот течност.
2. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, лукот се сечка што поситно.
3. Сланината исто така се сече на коцки, а ребрата на покрупни парчиња.
4. Во тенџере се растопуваат 3 лажици маст, па на неа се пржи сланината. Се додаваат исечканиот црвен кромид и лук, па сето тоа заедно кратко се пропржува.
5. Се додава исчистената зелка и понатаму се динста, со непрекинато мешање, додека се пропржи зелката. Пота, постепено се долева вода и се динста на умерена температура, додека омекне зелката.
6. При крајот на динстањето се ставаат чадените суви ребра, се долева уште малку вода, па се поклопува и се вари десетина минути.
7. Потоа смесата се преместува во плех за печење и се пече во рерна загреана на 180°Ц, околу 90 минути.
8. Посебно во тава се растопува маст, па се додава екстра белото брашно и кратко се пржи. Се трга од огнот, па се додава мелениот пипер.
9. При крајот на печењето јадењето се прелева со запршка, полека се меша и се враќа во рерната да се потпече.
Извор: Добра храна