Оброк во кој уживале султаните: Направете го највкусниот турски гулаш

Рецепт

Уживањето на Султанот или Хунгар бегенди, оброк во кој ќе уживате и вие.

Подготовката е од јагнешки бут, а можете да го подготвите и неколку дена порано или да го чувате во фрижидер. Послужете со башамел сос и прелив од домати.

Состојки:

700гр јагнешко исецкано на коцки

400гр исецкан домат на коцки

250мл супа од месо

1 мала пиперка

1 кромид

2-3 чешниња лук

1 лажица концентрат од домат

1 лажица мелен темјан

1 лажица сушено оригано

Сол и бибер по желба

Масло за дистање

Сос од домати:

1,5 кило домати

300мл млеко

45гр нарендано тврдо сирење

3 лажици путер

3 лажици брашно

Сол и бибер по желба

Подготовка на турски гулаш:

Парчињата јагнешко зачинете со сол и бибер. Лукот исецкајте го на мали парчиња, како и пиперката. Во голем лонец со преклоп загрејте малку масло, па во него додадете го кромидот и оставете го додека не омекне. Додадете ги парчињата јагнешко и лукот и пропржете додека не добиете златно-кафена боја од сите страни.

Додадете ја исечканата пиперка, па кратко издинстајте. Додадете го концентратот од домати, добро измешајте и гответе се заедно околу една минута. Додајте свежо исецкан домат, темјан и оригано. Измешајте и гответе околу една минута, па се заедно полијте со со супата од месо.

Кога смесата ќе се впие, намалете ја температурата, па поклопете со лонецот и пуштете гулашот да се готви околу еден час, односно додека месото не омекне. За тоа време подгответе го доматот за сос. Ако на располагање имате скара, ставете ги доматите да се испечат на сите страни.

Ако немате скара, ставете ги доматите да се печат во рерна на 220 степени околу 40 минути додека не омекнат. Оладете ги доматите до крај, исечете ги на половина и извадете ја меката внатрешност. Во вилушка направете пире од тоа.

Направете бешамел сос: растопете путер на умерена температура и додадете брашно. Мешајте се заедно неколку минути, а потоа почнете постепено да го додавате загреаното млеко. Мешајте ја смесата на огран неколку минути додека не се решите од сите евентуални грутки, а сосот не почне да се загустува.

Тргнете го бешамел сосот од оган и доставете кашкавал. Кога кашкавалот ќе се стопи, насолете и ставате бибер на крајот и сервирајте со пирето од домати.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.