Уживајте во феноменалниот спој на вкусови, нетипичен за сарма
Состојки:
- 3 компира
- 1 помала главица кромид
- 3-4 чешниња лук
- 2 јајца (исфрлете ги ако постите)
- 1 грст ориз
- неколку резанки сланина (исфрлете ги ако постите)
- 1 главица кисела зелка
- 1 лажиче црвена пиперка
- прстофат бибер
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче зачини
За запршката:
- 1 лажица маст (масло, ако постите)
- 1 лажица брашно
- 1 лажиче мелена црвена пиперка
Приготвување:
Исчистете ги кромидот и лукот, а потоа и компирот. Изрендајте компир и лук, а кромидот исечкајте го. Ситно исечкајте ја сланината. Додајте бибер, мелена црвена пиперка, сол и зачини, па сето тоа добро измешајте го.
Одвојте ги листовите од киселата зелка, отсечете ги темните дамки од секој лист, почнете да ги полните со приготвената смеса и виткајте ги. Наполнете го садот со сарма, на врвот ставете еден лист зелка, па сето тоа заедно прелејте го со вода. Поклопете ја сармата со помала чинија и со капак, па оставете ја да се готви.
При крај, додајте ја запршката од маст, брашно и црвена мелена пиперка. Уживајте!