Најдобриот чорбест грав по рецепт на нашите баби: Проверен ручек, сигурно ќе барате репете!
Совршено јадење
Рецепт за чорбест грав што често ќе го правите оваа зима
Задолжителен на трпезата во зимските месеци, гравот е едно од омилените јадења на многу генерации. Се приготвува едноставно и не постои човек што не знае да го приготви. Ова е проверен, традиционален рецепт.
Состојки:
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 моркова
- 400-500 г грав
- сол, бибер, мелена пиперка
- суви ребренца и малку сува сланина
- 1 лажица маст
- 1 лажица брашно
Приготвување:
- На маст издинстајте половина главица кромид, лук и морков.
- Додајте го гравот што цела ноќ бил потопен во вода.
- Потоа, додајте ја сланината исечкана на коцки и сувите ребренца.
- Додајте зачини.
- Во лонецот сипете вода и оставете да се крчка околу еден и пол час (додека се сварат зрната грав).
- Пред крајот, направете запршка така што ќе ја пропржите половината кромид што ви останала, малку мелена пиперка и лажица брашно.
- Сипете вода во гравот и оставете го да се крчка уште неколку минути.