Најдобар рецепт за посен колач за претстојните слави: Вкусен, мек и им успева на сите

Пробајте го!

Божиќниот пост почна од 28 ноември и ќе трае до 7 јануари 2023 година.

Дојде време на славите, а со божиќните постови се менува и начинот на подготовка на истите. Главното обележје на секоја слава е колачот, а овој рецепт ги воодушевува сите домаќинки.

Овој колач им успева на сите, а ќе биде мек и вкусен, така што веруваме дека ќе бидат воодушевени сите домашни и присутни гости.

Состојки:

1 кг брашно

450 мл кисела вода

1 свеж квасец

100 мл масло

4 лажици шеќер

2 лажици сол

Приготвување:

Соединете ги сите состојки, додавајќи ги постепено, додека тестото стане мазно, а потоа оставете го да нарасне. Премачкајте ја тавата со масло, потоа ставете малку брашно во тенок слој (поубаво е да биде тркалезна тавата). Нараснатото тесто преместете го над брашното, па оставете го на страна. Погачата оставете да нарасне уште еден час, а потоа испечете ја во загреана рерна на 200 С.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.