Едноставен рецепт за одличен оброк!
Состојки:
- 12 пилешки крилца
- 100 мл масло
- 3 лажици мед
- 75 мл сос од соја
- 2 лажици сенф
- 75 мл сок од лимон
- 2 чешниња лук
Подготовка:
Во сад добро промешајте ги состојките за маринада. Потопете ги крилцата во неа и оставете ги во фрижидер неколку часа за да се маринираат (по можност преку ноќ). Загрејте ја рерната на 200°C. Ставете алуминиумска фолија или двоен слој хартија за печење на решетката во рерната. Исцедете ги крилцата од маринадата и наредете ги на решетката. Печете околу 45 минути, или додека крилцата не станат кафеави.
Совет: Не треба да го солите месото за да го подготвите овој рецепт затоа што маринадата е доволно зачинета. Ако сакате лут вкус, ставете мелените чили пиперки во маринадата. Со таква маринада, можете да подготвите и друго месо на скара, а свинското царско месо и свинското ребра ќе бидат особено вкусни.
Предлог за десерт: Брзо и лесно: Пудинг колач
ФОТО: Getty Images