Мала промена во вашето утринско мени.
Состојки:
- 1 мала тиквичка или ½ поголема
- 1 млад кромид
- 3 – 4 лажици овесна каша
- 180 мл вода
- 1 јајце
- сланина (по избор)
- сол, бибер, оригано
- маслиново масло
- свеж магдонос
Постапка:
Излупете ја тиквичката, изрендајте ја и исцедете го сокот. Исечете го кромидот и пропржете го на малку маслиново масло со тиквичките. Ако сакате, можете да додадете и малку сланина на коцки. Додадете зачини. Додадете ја овесната каша и убаво измешајте ја со тиквичките, и оставете ја на оган околу 30 секунди со мешање. Оставете кашата да се готви, мешајќи повремено.
Во друг сад зовријте ја водата, и со помош на лажица направете благ вител. Јајцето, кое претходно сте го скршиле во помал сад, нежно пренесете го од садот во вода и поширајте го.
Кашата ќе стане густа и кремаста по неколку минути, а потоа е подготвена.
По неколку минути и јајцето е подготвено и можете да ги сервирате.
Послужете ја кашата со поширано јајце одозгора и посипете со сецкан магдонос.
Пријатно јадење!
Прочитајте и: Три рецепти за кашест сок за одличен почеток на денот