Култен јапонски специјалитет што можете да го подготвите полесно отколку што мислите

На полнети тестенини, сигурни сме, многумина од нас можеа да живеат со денови, и за среќа, денес можеме да најдеме инспирација во сите светски кујни.

Овој пат одиме на јапонски и еден од нашите омилени специјалитети – џиоза. Азиските перници полнети со вашите омилени мешавини од месо или зеленчук може да изгледаат премногу комплицирани за да се подготват дома на почетокот, но секој што барем еднаш ќе ги превртел, испарил и испржел во својата кујна, ќе каже дека целиот процес не е покомплициран отколку, на пример, правење сарма. Станува збор за меки закуски од специјално обликувано тенко тесто каде што е особено важно да се обрне внимание на односот месо, зеленчук, зачини и обвивката, а кога ќе бидат подготвени, се сервираат со едноставни сосови базирани на соја или, за многумина омилен, сладок и зачинет сос.

За да го подготвите тестото, потребни ви се само три состојки, брашно, топла вода и сол, а полнењето можете целосно да го прилагодите на вашиот сопствен вкус. Дури и ако не сте голем љубител на азиски вкусови, тестото од гиозе страда од речиси секоја значајна комбинација што ќе ви падне на ум. Иако во оригиналниот рецепт доаѓа со мелено месо, денес ќе ви претставиме одлична вегетаријанска верзија на ова јадење во која месото воопшто нема да ви недостасува.

Прочитајте и: Галетите од тиквички се совршениот пролетен оброк: Сочни, здрави и превкусни!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.