Ќофтињата приготвени на овој начин ќе ве вратат во детството, а сигурни сме дека ќе ви станат омилен рецепт
Состојки:
За ќофтињата
- 500 грама мелено месо
- 75 грама ориз
- 1 кромид
- 2 јајца
- 2 лажици лебни трошки
- 2 чешниња лук
- 1 лажичка слатка мелена пиперка
- 50 милилитри вода
- сол
- бибер
- малку ситно сечкан свеж магдонос
- 2 лажици маслиново масло
За сосот
- 500 милилитри пасирани домати
- 3 лажици маслиново масло
- 3 лажици брашно
- 1 лажица шеќер
- 1,5 литри вода
- сол
- бибер
Приготвување:
- Исечкајте ги ситно кромидот и лукот, па продинстајте ги на маслиново масло, додајте ориз и тостирајте го околу 2 минути додека не добие стаклеста, жолтеникава боја.
- Тргнете ги од рингла и оставете ги да се изладат.
- Во сад ставете мелено месо, додајте го тостираниот ориз, лебни трошки, јајца, зачини и вода и сето тоа добро измешајте го со раце.
- Оставете ја смесата да отстои барем половина час.
- Од смесата направете мали топчиња и ставете на приготвено тавче.
- Во поголем сад загрејте масло, па додајте брашно и почекајте малку да пожолти, па додајте пасиран домат и вода и сето тоа добро измешајте го.
- Додајте шеќер, сол и бибер, па загревајте на средна температура околу 10 минути.
- Додајте ги и приготвените ќофтиња, па сето тоа заедно пржете го на тивок оган 15-20 минути.
- Послужете ги ќофтињата со пире од компири.