Кајгана со мелено месо

Вкус од памтивек!

Фактот што одделни рецепти настанале многу одамна и што успешно се зачувале до денешен ден, кажува повеќе од зборови! Ви претставуваме еден старински рецепт, кој дефинитивно ќе ви се допадне. Пробајте го!

Состојки:

  • 2 главици црвен кромид
  • 4 чешниња лук
  • 4 јајца
  • 500 г мелено јунешко месо
  • 2 домата
  • 100 мл јунешка супа
  • 1 лажица мелен пипер
  • црн пипер
  • 1 лажица маст
  • сол

Приготвување:

Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, лукот се сече што поситно.

Во поплитко тенџере или тава се растопува маста, па се додаваат црвениот кромид и лукот. Се пржи со постојано мешање, додека омекне кромидот и стане стаклест.

Се додава меленото јунешко месо и се пржи додека ја промени бојата. Потоа се динста со долевање помалку јунешка супа, додека месото омекне, а вишокот течност изврие.

Потоа се додаваат мелениот пипер и доматите, претходно исечени на коцки. Се зачинува по желба и се динста уште десетина минути, со постојано мешање, додека омекнат доматите.

Во филот од месо се прават четири вдлабнувања и во нив се крши по едно јајце. Се намалува температурата, па јадењето се поклопува и се пече уште неколку минути, додека јајцата бидат готови.

Текст: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.