Јагоди во главна улога во солени јадења? Да!

ФОТО: Shutterstock

Бидејќи полека влегуваме во сезоната на омиленото овошје и веќе можеме да ги најдеме во продавниците за овошје и на полиците во маркетите, време е да се забавуваме со вкусните јагоди.

Иако има смисла да ги користиме најмногу во десерти, зошто да не ги вклучиме и во солени јадења? Тие одат добро во сосови и рижото, а исто така се опција и како супа. Патем, јагодите припаѓаат на семејството на рози. Поради нивната форма и боја, тие биле симбол на божицата Венера и во времето на Грците и Римјаните тие растеле само како диви растенија. Во моментот кога тие почнаа да се одгледуваат (првите ботанички илустрации датираат од 1454 година), се создадоа варијанти на поголеми или помали плодови, потемни или посветли во боја (има дури и жолти), а јагодите се преселија од шумскиот пат кон градината и станаа еден вид овошје предвесник на пролетта. Поддржувачите на уживање во нивниот вкус ги јадат само измиени и можеби малку натопени во шеќер, а подолу ќе научите уште неколку начини за да го вклучите ова овошје во вашата солена исхрана.

Рижото од јагоди

Тестенини со јагоди

Супа од јагоди

Прочитајте и: Сладолед со боровинки и банани

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.