Јадење на летото: Чорбата од тиквички е најдобриот сезонски ручек!
Домашното е највкусно
Нема ништо похранливо од топло јадење на лажица
Состојки:
- 1 поголема тиквичка
- 2 моркова
- 2 компира
- 1 поголема главица кромид
- 1 лажица сув зачинете50 мл масло
- 1/2 лажица ситно мелена пиперка
- 1 лажица брашно
Приготвување:
Ситно исечкајте го кромидот, па продинстајте го на масло и малку вода. Додајте ги исечканите морков и компир, прелејте ги со вода да се потопат, додајте сув зачин и оставете ги да се варат. Кога ќе бидат половично готови, додајте ја исчистената тиквичка исечкана на коцки.
Сипете уште вода, треба сѐ да покриено, додајте пиперка и оставете да се вари додека сѐ биде сварено. Кога сѐ ќе биде сварено, додајте вода, па разматете лажица брашно со малку вода и сипете ја во чорбата. Оставете ја уште 5 минути да се вари, па тргнете ја од рингла.
По желба, зачинете ја со мирудија и со лист од магдонос. Уживајте!