Гулаш со тестенини: Ручек за дружба со семејството!

Само за вистински домаќинки

Некои велат дека гулашот е јадење што ја грее душата, а ние сметаме дека ова јадење го собира семејството

Состојки:
  • 500 грама свинско месо (сечкано на коцки)
  • 3 главици кромид (ситно сечкани)
  • 2 моркова
  • 3 чешниња лук
  • 2 лажици маст
  • 1 децилитар бело вино
  • 200 грама пасирани домати
  • лавров лист
  • сува мелена пиперка
  • бибер
  • сол
  • малку сув зачин
  • свеж магдонос
  • варени макарони или широки јуфки
Приготвување:

На маст, продинстајте ги ситно сечканите кромид и лук, а потоа додајте ги морковите и месото. Сето тоа поселете го, ставете мелена црвена пиперка, мешавина од зачини и бибер. Додајте и лавор.

Оставете го сето тоа да се крчка околу 5 минути со повремено мешање. Потоа додајте и вино и оставете го јадењето да се крчка уште десетина минути. Потоа додајте и вода за да ги покрие месото и зеленчукот.

Оставете го сето ова да се готви околу еден час. Пробајте го јадењето за да видите дали е доволно солено. Потоа, во пасираните домати додајте малку брашно и уште зачини ако јадењето не е доволно солено.

Доматите со едната лажица брашно ставете ги во гулашот. Оставете го јадењето да зоврие, а потоа додајте и ситно сечкан магдонос и исклучете ја ринглата.

Во посебно тенџере сварете ги макароните. Сварените тестенини сипете ги во чинија и прелејте ги со врелиот гулаш.

Ако сакате, можете да изрендате и тврдо сирење врз јадењето. Добар апетит!

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време