Грилуван аспарагус со пире од целер и со јајце

Деликатес

Потребно е: 10 аспарагуси, морска сол, месарски коноп, путер, свинска пршута (од мангулица), ½ л млеко, карфиол, јајце, оцет, сол

Приготвување: во вода што врие се додава морска сол, а потоа се додаваат аспарагусите да се варат околу три минути. Извадете ги и ставете ги во студена вода и мраз. Со месарски коноп се врзуваат така да се добијат снопчиња. Потоа, се запржуваат во тава на путер (нема да впијат многу маснотии, туку ќе станат сочни). Пред сервирање, аспарагусите се покриваат три листа пршута.

Пире од карфиол: литар вода се меша со половина литар млеко, па се додаваат 125 г путер. Во таа течност спуштете го претходно исчистениот карфиол, поделен на цветчиња. Кога ќе се свари, ставете го во блендер, посолете го и измиксирајте го да добиете пире.

Јајца на око: во зовриена вода се додава оцет и сол. Се прави вител во водата, а потоа се спушта јајцето во црпалка. Се вари додека создаде обвивка, а потоа се спушта во студена вода за нагло да се прекине натамошно варење.

Фото: Илустрација

Фото: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.