Вистински специјалитет за љубителите на риба, во кој ќе уживаат и оние што претпочитаат мевце. Добар апетит!
Состојки:
- 500 г бел грав
- 3 главици црвен кромид
- 2 поголеми моркови
- 1/2 помал корен целер
- 200 г шампињони
- 2 лажици буковец
- 250 мл доматен сок
- 5 котлети од лосос
- бибер
- 2 филтер ќесиња чај од нане
- 2 лаврови листа
- 3 чешниња лук
- сол
- масло
Приготвување:
Гравот се става во тенџере, се прелева со вода и се вари додека зоврие. Потоа се цеди, се истура водата и гравот се прелева со свежа млака вода. Се додаваат 2 ќесиња чај од нане, се поклопува и се вари додека омекне гравот.
Се лупи кромидот и се сечка на коцки, морковите и целерот исто така се сечкаат на коцки. Шампињоните се сечкаат на ливчиња, а лукот се гмечи.
На малку масло се пржат кромидот и лукот, а потоа се додаваат морковите и целерот и сето тоа заедно се пржи. Се додаваат печурките и се продолжува со пржење, додека изврие вишокот течност.
Се цеди варениот грав од течноста, се вадат ќесињата чај и се чува течноста.
Во тенџерето со зеленчукот се додаваат исцедениот грав, буковецот, лавровиот лист, малку сол и бибер по вкус. По потреба, се става малку од течноста од гравот, за да се добие погуста смеса.
Смесата се префрла на плех и одозгора се ставаат рибјите котлети. Се пече во загреана рерна, додека омекнат сите состојки и изврие вишокот течност.
Текст: Добра храна