Кога температурата ќе го надмине 30-тиот степен, се воздржуваме и од варењето домашно кафе
Има луѓе кои толку не ја поднесуваат жештината што попрво би гладувале отколку да дозволат да се готви нешто во кујна за време на летото. Ако и вие сте едни од нив, ние ви предлагаме 7 рецепти за топлите летни денови…
ПОНЕДЕЛНИК
Крем-чорба од тиквички
Состојки:
- 3 тиквички
- 2 компира
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 500 милилитри млеко
- 300 милилитри вода
- малку мирудија
- малку сол и бибер
Приготвување:
Зеленчукот се готви на малку вода, па се меле со миксер и се додаваат млеко и зачини. Сето тоа се загрева најмногу уште десетина минути и потоа се послужува со коцки сув леб.
Потребно време: 20 минути
ВТОРНИК
Ризото со зеленчук
Состојки:
- 500 грама блитва, спанаќ или коприва
- 1 морков
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 300 грама ориз
- малку вода
- малку масло
- малку сол и бибер
Приготвување:
Во поголемо тавче се динста кромидот и изренданиот морков, па им се додаваат листови блитва или спанаќ и сето тоа се динста додека спанаќот не свене. Потоа се додава измиениот ориз и се сипува вода. Кога оризот ќе ја впие сета вода, уште еднаш се прелева со многу вода. Оставете го сето тоа да зоврие, па додајте зачини.
Потребно време: 20 минути
СРЕДА
Салата
Состојки:
- 2 домати
- 2 пиперки
- 1 кромид
- 100 грама фета-сирење
- 200 грама пршута
- коцки леб
- маслиново масло
- 50 грама маслинки
Приготвување:
Исечкајте го зеленчукот и пршутата и сето тоа измешајте го заедно. Додајте маслиново масло, маслинки, сирење и зачини.
Потребно време: 5 минути
ЧЕТВРТОК
Паста со песто
Состојки:
- 500 грама паста
- 2 врзопа босилек
- 100 милилитри маслиново масло
- 100 грама сурови бадеми
- 200 грама кашкавал
- малку сол
- малку бибер
Приготвување:
Тестенините се варат, а во блендер се мелат босилекот и бадемите со малку маслиново масло. Сето тоа се сипува на врелите тестенини, па им се додава рендан кашкавал.
Потребно време: 10 минути
ПЕТОК
Салата со димена скуша
Состојки:
- 1 поголема димена скуша
- 2 компира
- 1 цвекло
- 1 главица кромид
- маслиново масло
- сол и бибер
- врзоп магдонос
- сок од половина лимон
Приготвување:
Компирот и цвеклото се варат па се сечкаат на коцки. Им се додава кромид и исчистени парчиња скуша. Сето тоа се зачинува со масло и сок од лимон.
Потребно време: 20 минути
САБОТА
Палента со зеленчук
Состојки:
- 1 главица кромид
- 2 поголеми тиквички
- 1 морков
- 2 чешниња лук
- 400 милилитри сок од домати
- палента
Приготвување:
Палентата се вари и се трга на страна. Во поголемо тавче се динста кромидот и изренданиот морков, па се додаваат тиквичките. Кога сето тоа ќе се искрчка, се додава доматниот сок и зачини по желба, па сето тоа се остава малку да врие. Се послужува со палента.
Потребно време: 30 минути
НЕДЕЛА
Боранија
Состојки:
- 400 грама млада боранија
- малку масло
- 1 кромид
- 2 компира
- 2 пилешки батаци
- 2 моркова
- 1 домат
- сол и бибер
- врзоп магдонос
Приготвување:
Издинстајте го кромид на малку масло, па додајте морков исечкан на коцки и домати. Потоа, компирот и месото, па сипете малку вода и оставете да се загрева. По половина час, додајте зачини и магдонос, па исклучете ја ринглата, а боранијата оставете ја уште малку да „одмори“ на рингла.
Потребно време: 30 минути
Заборавете на кујната, на жените налето најубаво им е покрај базен!