Еве што готвиме деновиве: 7 рецепти за врелите денови!

Мени за седум дена

Кога температурата ќе го надмине 30-тиот степен, се воздржуваме и од варењето домашно кафе

Има луѓе кои толку не ја поднесуваат жештината што попрво би гладувале отколку да дозволат да се готви нешто во кујна за време на летото. Ако и вие сте едни од нив, ние ви предлагаме 7 рецепти за топлите летни денови…

ПОНЕДЕЛНИК

Крем-чорба од тиквички

Состојки:
  • 3 тиквички
  • 2 компира
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 500 милилитри млеко
  • 300 милилитри вода
  • малку мирудија
  • малку сол и бибер
Приготвување:

Зеленчукот се готви на малку вода, па се меле со миксер и се додаваат млеко и зачини. Сето тоа се загрева најмногу уште десетина минути и потоа се послужува со коцки сув леб.

Потребно време: 20 минути

ВТОРНИК

Ризото со зеленчук

Состојки:
  • 500 грама блитва, спанаќ или коприва
  • 1 морков
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 300 грама ориз
  • малку вода
  • малку масло
  • малку сол и бибер
Приготвување:

Во поголемо тавче се динста кромидот и изренданиот морков, па им се додаваат листови блитва или спанаќ и сето тоа се динста додека спанаќот не свене. Потоа се додава измиениот ориз и се сипува вода. Кога оризот ќе ја впие сета вода, уште еднаш се прелева со многу вода. Оставете го сето тоа да зоврие, па додајте зачини.

Потребно време: 20 минути

СРЕДА

Салата

Состојки:
  • 2 домати
  • 2 пиперки
  • 1 кромид
  • 100 грама фета-сирење
  • 200 грама пршута
  • коцки леб
  • маслиново масло
  • 50 грама маслинки
Приготвување:

Исечкајте го зеленчукот и пршутата и сето тоа измешајте го заедно. Додајте маслиново масло, маслинки, сирење и зачини.

Потребно време: 5 минути

ЧЕТВРТОК

Паста со песто

Состојки:
  • 500 грама паста
  • 2 врзопа босилек
  • 100 милилитри маслиново масло
  • 100 грама сурови бадеми
  • 200 грама кашкавал
  • малку сол
  • малку бибер
Приготвување:

Тестенините се варат, а во блендер се мелат босилекот и бадемите со малку маслиново масло. Сето тоа се сипува на врелите тестенини, па им се додава рендан кашкавал.

Потребно време: 10 минути

ПЕТОК

Салата со димена скуша

Состојки:
  • 1 поголема димена скуша
  • 2 компира
  • 1 цвекло
  • 1 главица кромид
  • маслиново масло
  • сол и бибер
  • врзоп магдонос
  • сок од половина лимон
Приготвување:

Компирот и цвеклото се варат па се сечкаат на коцки.  Им се додава кромид и исчистени парчиња скуша. Сето тоа се зачинува со масло и сок од лимон.

Потребно време: 20 минути

САБОТА

Палента со зеленчук

Состојки:
  • 1 главица кромид
  • 2 поголеми тиквички
  • 1 морков
  • 2 чешниња лук
  • 400 милилитри сок од домати
  • палента
Приготвување:

Палентата се вари и се трга на страна. Во поголемо тавче се динста кромидот и изренданиот морков, па се додаваат тиквичките. Кога сето тоа ќе се искрчка, се додава доматниот сок и зачини по желба, па сето тоа се остава малку да врие. Се послужува со палента.

Потребно време: 30 минути

НЕДЕЛА

Боранија

Состојки:
  • 400 грама млада боранија
  • малку масло
  • 1 кромид
  • 2 компира
  • 2 пилешки батаци
  • 2 моркова
  • 1 домат
  • сол и бибер
  • врзоп магдонос
Приготвување:

Издинстајте го кромид на малку масло, па додајте морков исечкан на коцки и домати. Потоа, компирот и месото, па сипете малку вода и оставете да се загрева. По половина час, додајте зачини и магдонос, па исклучете ја ринглата, а боранијата оставете ја уште малку да „одмори“ на рингла.

Потребно време: 30 минути

Заборавете на кујната, на жените налето најубаво им е покрај базен!

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време