Еве како најдобро и најлесно да испечете пиле: Однадвор крцкаво, однатре меко и сочно!
Ненадминливо
Вистинскиот семеен ручек секогаш асоцира на печено пиле
Состојки:
- 1 поголемо пиле
- 100 мл мајонез
- 2 лажици доматно пире
- лук во гранули
- малку бибер
- сол
- масло
Приготвување:
Расечете го пилето малку со нож и пресечете го на половина од долната страна, каде што има бело месо. Добро посолете го. Во чинија сипете мајонез, додајте доматно пире, бибер, лук, масло и измешајте убаво.
Добро премачкајте го пилето од сите страни. Најдобро е да го печете пилето на решетки, каде што може убаво да се исцеди. Покријте го со алуминиумска фолија и држете го така цело време за на печењето. Печете на 220 степени Целзиусови околу еден час и десет минути за да зарумени убаво. Уживајте!