Домашна густа пилешка чорба: Мелем за стомакот и душата!

Вкус што не се заборава

Топло готвено јадење за цело семејство

Состојки:
  • 500 г пилешки батаци
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 3 компира
  • 3 лажици ориз
  • 1 коцка пилешка супа
  • прстофат мелена пиперка
  • 2 лажици масло
  • 1 лажица путер
  • бибер по желба
  • 1 јајце
  • 2 лажици павлака
  • малку грашок и морков по желба
Приготвување:

Измијте ги пилешките батаци и така, цели сосе коски, прелејте ги со вода и ставете ги на рингла. Кога водата ќе проврие, истурете ја и сипете чиста топла вода. Додајте масло, бибер по вкус и путер. Оставете да се готви.

Излупете ги кромидот, компирот и лукот. Измијте ги и ситно исечкајте ги, па додајте ги во тенџерето со батаците. Ако сте одлучиле да ставите и грашок и морков, сега додајте ги и нив. Ставете и измиен ориз, коцка за супа и прстофат мелена пиперка.

Кога батаците ќе се сварат, извадете ги од супата и одвојте ги од коските. Искинете го месото на парчиња и вратете го во тенџере. Ако треба, додајте уште топла вода. Варете уште неколку минути, па тргнете ја чорбата од рингла.

Во сад изматете јајце и кисела павлака. Промешајте, па сипете малку чорба и кога ќе се соедини, сипете ја во тенџерето со чорба. Промешајте и исклучете ја ринглата.

Уживајте во густата домашна пилешка чорба!

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време