Блитва, ориз, сирење, јајца, испробајте го овој феноменален ручек
- 4
- 30-60
Пилав сакаат да јадат и деца и возрасни, а ако сакте да пробате малку поинаков вукс ова е рецеп за вас
Состојки | Количина |
Блитва | 0,5 kg |
Јајца | 4 јајца |
кромид | главица |
лук | 5 чешниња |
сончогледово масло | 50 ml |
маслиново масло | 50 ml |
ориз | 250 g |
пилешка коцка за супа | 1 |
жолто тврдо сирење | 100 g |
сол | по потреба |
бибер | по потреба |
Како да го подготвите
-
На масло попржете го исецканиот лук и кромид, па додадете го оризот и пржете со мешање се додека оризот не ја впие маснотијата. Од коцката направете 700 мл супа и со неа по малку полевајте го оризот. Штом оризот ја упие течноста, повторно сипувајте од течноста. Намалете го оганот и гответе со повремено мешање. Пред целата течност да испари додајте нарендано сирење и добро измиената исецкана блитва. Измешајте, посолете и забиберите па поклопете и исклучете ја ринглата. Намачкајте го садот за печење со масло и во него поставете го пилавот. Израмнете ја смесата и направете 4 двлабнувања, а потоа во секое спуштете по едно јајце. Посолете и ставете го 15 минути во рерна загреана на 200 степени.
-