Предноста на посната храна, покрај здравствените придобивки, е тоа што исклучително лесно се приготвува
Почна велигденскиот пост, најдолгиот од сите четири поста во православјето. Велигденскиот пост трае 48 дена и се смета за најстрогиот пост во годината. За време на овие 48 дена, се јаде храна приготвена на вода. За викенд дозволено е да се јадат јадења приготвени на масло.
Ова е нашиот предлог од 5 јадења што можат да послужат како ручек во текот на посните денови…
Крем чорба од спанаќ
Состојки:
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 3 компири
- 400 грама спанаќ
- 1 морков
- 1 пашканат
- сол и бибер
- магдонос
Приготвување:
Исчистете го зеленчукот, измијте го и исечкајте го во големо тенџере. Додајте вода колку да го покриете зеленчукот, па загревајте околу половина час. Потоа, со миксер изматете го сварениот зеленчук и додајте уште малку вода и зачини. Уживајте!
Рижото од зеленчук
Состојки:
- 150 грама грашок
- 150 грама моркови
- 150 грама пченка
- околу 1 шолја ориз
- сол и бибер
- свеж магдонос
- куркума (по желба)
Приготвување:
Сварете го зеленчукот во малку вода, па кога ќе биде речиси готов, додајте го добро измиениот ориз. Оставете го сето тоа да врие околу десетина минути, а потоа тргнете го од рингла. Додајте сол, бибер и свеж магдонос, па измешајте. Може да додадете куркума по желба.
Шпагети во сос од домати
Состојки:
- доматен сос (може и свежи домати)
- 2 моркова
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- сол и бибер
- оригано
- 1 пакување тестенини
Приготвување:
Во многу малку вода продинстајте ги изренданите кромид, лук и морков. Кога водата речиси ќе почне да врие, додајте доматен сос и зачини. Во посебно тенџере сварете ги шпагетите за да бидат ал денте, а кога ќе ги исцедите, додајте им го сосот, па сето тоа внимателно промешајте го.
Грав на вода
Состојки:
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 моркова
- 2 пашканти
- 300 грама бел грав
- сол и бибер
- лавров лист
Приготвување:
Потопете го гравот во вода, па ставете го на рингла да зоврие. Кога ќе зоврие, исцедете го и фрлете ја таа вода, а во тенџерето со гравот ставете друга, чиста вода. Потоа, додајте сечкан кромид, морков и пашканат, па сето тоа варете го околу еден час. Додајте зачини и тргнете го од рингла.
Пита со ориз и праз
Состојки:
- 1 праз
- 300 грама ориз
- сол и бибер
- кисела вода
- 1 пакување кори за пита
Приготвување:
Исечкајте го празот, па издинстијате го на малку вода. Кога ќе се издинста, додајте го сварениот ориз и зачините. Одвојте еден лист од корите за пита, па обилно филувајте го со ориз и праз, завиткајте го и ставете го во тепсија. Кога ќе ги филувате и останатите кори, прелејте ги со кисела вода и ставете ги во рерна да се печат околу 20 минути на 200 степени.