3 трика за најсовршената маринада: Вака ќе го направите најсочното и најмекото месо што сте го пробале!
Генијално!
Во продолжение прочитајте ги трите најефикасни методи на маринирање месо
Правилното маринирање на месото е многу важно за да приготвите совршено вкусен ручек. Со помош на овој процес ќе добиете подобар вкус, текстура и арома.
Киселкава маринада
Киселините што се користат во маринадите, како што се оцетот и лимоновиот сок, се природни средства за омекнување на месото. Месото ќе биде помеко ако го маринирате подолго, но не смеете да претерате, бидејќи парчето месо може да ја промени текстурата и да стане премногу кашесто.
Сол
Освен што е неизоставен зачин што го подобрува вкусот на јадењата, солта е и делотворно средство што го омекнува месото.
- Посипете го месото со поголема количина на сол, доволно за да се создаде бел, видлив слој од сол.
- Оставете го да отстои околу час и половина.
- Потоа, измијте го со ладна вода и исушете го пред готвењето.
Месото ќе ја впие солта и ќе ги испушти сите сокови додека седи во солта. А кога ќе го измиете, ќе добиете совршено парче меко месо, без страв дека ќе биде пресолено.
Сода бикарбона
Користењето сода бикарбона за омекнување на месото е трик што често се користи во кинеската кујна.
Најефикасна е кога се става на помало парче месо, како што се оние што се користат за варива.
- Ставете 1 лажица сода бикарбона на секое парче и добро измешајте.
- Ако месото е многу суво, додајте малку вода, оставете го да отстои околу 15 до 20 минути.
- Добро измијте го за да ја отстраните содата бикарбона.
- Внимателно исушете го месото пред да почнете да го готвите.