Домашни кифлички со меко тесто – Слатко задоволство без грам шеќер, здраво, а вкусно!

Одлична идеја за појадок

Домашните кифлички секогаш се популарни во македонската кујна, без разлика дали ги правите солени или благи – сите ги обожаваат.

Направете слична варијанта – кифлички полнети по желба како предлог за одличен појадок или вечера.

Состојки:

– 550 гр. брашно

– 250 гр. маргарин

– 1 кисела павлака

– 1 прашак за пециво

– 1 јајце

– крем, мармалад

– шеќер во прав

Подготовка:

Измешајте ги сите состојки во длабок сад и замесете тесто. Покријте со крпа и ставете во фрижидер, да отстои околу 20 минути. Потоа растегнете го тестото, пресечете го на правоаголници со иста големина и на секој од нив ставете една лажичка крем или мармалад.

Завиткајте ги и наредете ги во претходно премачкана тава. Загрејте ја рерната на 180 степени, а за тоа време оставете ги кифличките да отстојат во тавата и уште малку да нараснат.

Печете околу 15 минути, но внимавајте кифлите да останат бели. Кога ќе се испечат, истурете им шеќер во прав.

На здравје.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.