Желе-торта: Десерт што и оние кои внимаваат на линијата можат да го јадат колку сакаат!
Вкусно
Убаво изгледа, вкусна е и има малку калории
Дали некогаш сте чуле за здрава торта? Најдовме рецепт за една токму таква. Иако звучи неверојатно, возможно е да уживате во слатките и без грижа на совест.
Многу брзо и лесно се приготвува!
Состојки:
- сечкано овошје по желба
- боја за колачи
- 200 г шеќер или засладувач
- 1 л вода
Приготвување:
Прво, пригответе го желатинот. Гранулираниот желатин се раствора во ладна вода, а кога ќе набабри, се загрева на пареа.
Многу е важно кога ќе го загревате желатинот, неговата температура да не надмине 60 степени, бидејќи тогаш ќе ја изгуби својата желеста структура.
Доколку користите течен желатин, ставете го во вода и загрејте го, па додајте малку боја за храна. Кога желатинот ќе биде готов, додајте шеќер и исечкано овошје.
Оставете го да се олади на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер. Тортата ќе биде спремна за консумирање откако ќе отстои 4 часа во фрижидер.