Пробајте ја оваа поздрава варијанта на вашиот омилен десерт
Рецептите на Бранко Попоски се идеален украс на секоја трпеза. Пробајте го неговиот вегански колач и посетете го неговиот инстаграм-профил @cookingwithbranko.
Состојки:
- 3 помали банани
- 1 јајце
- 60 г масло
- 60 г млеко
- 100 г шеќер
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 210 г брашно
- 1 лажиче сода
- 1 лажиче печиво
- прстофат сол
- 60 г чоколаден чипс
За кремот:
- 200 мл павлака за готвење
- 150 г црно чоколадо
Приготвување:
1. Печете ги бананите зедно со кората 10-15 минути на 200 степени, додека кората потемни. Излупете ги и изматете ги.
2. Откако ќе се оладат бананите, додајте ги јајцето, шеќерот и ванилиниот шеќер, па повторно изматете. Додајте го брашното измешано со содата, печивото и солта. Матете кратко додека се соедини смесата.
3. На крајот додајте го чоколадниот чипс и промешајте со лажица. Ставете од смесата во калапчиња за мафини и печете на 200 степени, околу 15 минути.
4. Кога мафините ќе добијат златнокафена боја, извадете ги од рерната и со помош на рачка од дрвена лажица направете дупчиња на средината од секој мафин.
5. Ставете ги павлаката за готвење и црното чоколадо на оган и мешајте додека убаво се растопи чоколадото. Оставете сосема малку да се олади, па наполнете ги дупчињата од мафините со кремот.
Добар апетит!
Извор: Добра храна