За овој десерт потребно е малку вештина, но со овој рецепт нема шанси да погрешите
Состојки:
- 8 белки
- 500 г шеќер во прав и кристален шеќер
- 3 лажици лимонов сок
Пред да започнете со приготвување, ставете ги јајцата во фрижидер за да се оладат и да бидат подобри за матење.
Приготвување:
Одвојте ги белките од жолчките, па сипете ги белките во сув сад. Матете ги со миксер со најголема брзина и постепено додавајте шеќер. На крајот од мешањето, додајте и лимонов сок и продолжете да матите додека добиете цврста смеса.
Печење:
Приготвувањето е полесниот дел. Треба да се обрне внимание на печењето. Пуслиците всушност не се печат, туку се сушат на релативно ниска температура.
За да испечете пуслици како што е прикажано во готвачите, мора да имате трпение. За матењето на белките со шеќерот и лимоновиот сок, потребни се околу 15 минути, додека сушењето и печењето траат многу подолго.
- Загрејте ја рерната на 160 степени.
- Обложете плех со хартија за печење и префрлете ги пуслиците на него.
- Ставете ги пуслиците во рерна 5 минути, а потоа намалете ја температурата на 130 степени и сушете ги уште 90 минути.
- По печењето, најдобро е да ги оставите пуслиците во рерна прекуноќ за целосно да се исушат.