Традиционални кифлички со ореви: Рецепт на унгарските домаќинки што се пренесува со генерации!
Неодоливиот вкус на традицијата
Овој стар традиционален рецепт е неверојатно едноставен, но вкусот не може да се опише со зборови!
Состојки:
- 400 г брашно
- 250 г маргарин
- 100 г шеќер во прав
- 200 мл млеко
- 100 г мелени ореви
- 1 лажица масло
Приготвување:
Во поголем сад ставете брашно, маргарин, шеќер во прав, мелени ореви, масло, млеко и замесете тесто со раце. Оставете го тестото да отстои еден час.
Потоа, од тестото формирајте топчиња со големина на орев и на набрашнета работна површина, расукајте мали кори од нив. Од корите формирајте кифлички и редете ги во плех обложен со хартија за печење. Печете ги околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени Целзиусови.
Наредете ги топлите орев-кифлички на чинија за послужување и посипете ги со шеќер во прав.
Добар апетит!