Традиционален рецепт: Бугарска баклава на старински начин

Превкусен десерт!

Пробајте ја оваа бугарска баклава што ќе ве освои на прво залче

Состојки:
  • 3 јајца
  • 12 лажици шеќер
  • 12 лажици млеко
  • 12 лажици масло + уште малку за подмачкување
  • 12 лажици гриз
  • 12 лажици брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 100 г мелени ореви
  • 100 г исечкани ореви
  • 100 г суво грозје

За сирупот

  • 800 г шеќер
  • 800 мл вода
Приготвување:

1. Пенесто изматете ги јајцата и шеќерот, па во смесата додајте ги млекото, маслото, исечканите и мелени ореви, сувото грозје и прашокот за печиво. Сите состојки добро промешајте ги, а потоа во садот ставете ги гризот и брашното.

2. Подмачкајте соодветна тепсија со масло и набрашнете ја. Сипете ја приготвената смеса во тепсијата и печете 25 минути на 200 степени Целзиусови. Оставете ја печената баклава да се олади.

Сируп:

1. Во подлабок сад сипете ги водата и шеќерот, ставете го на шпорет и почекајте да зоврие водата.

2. Намалете ја температурата и оставете сето тоа да се вари уште пет минути.

Завршна постапка:

1. Прелејте ја ладната баклава со врелиот сируп, па повторно оставете ја да се олади и да ја впие прелеаната течност.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време