Торта со мандарини: Кремасто и сочно чудо од вкусови што ќе го обожавате!

Совршен десерт

Оваа торта е совршена за љубителите на слатки и овошни десерти

Состојки:

За кората:

  • 6 јајца
  • 1 прстофат сол
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • изрендана кора од една мандарина

За филот:

  • 500 мл млеко
  • 2 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 3 лажици густин
  • 200 г маргарин
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 7-8 мандарини
  • 2-3 лажици шеќер за карамелизирање
  • малку кокос за посипување

За декорација:

  • по желба можете да ја украсите тортата со 2 исечкани киви
Приготвување:
  • Одвојте ги жолчките од белките, па во белките додајте прстофат сол и изматете со миксер.
  • Додека ги матите белките во цврст снег, можете да додадете и една кесичка ванилин шеќер, а постепено лажица по лажица додавајте и кристален шеќер.
  • Матејќи, додавајте ги и жолчките една по една.
  • Потоа, додајте брашно и рендана кора од мандарини, па сето тоа внимателно измешајте го со лажица или шпатула.
  • Смесата сипете ја во калап за торти или во тркалезен плех со големина од 22 сантиметри, па печете ја во претходно загреана рерна на 180 степени Целзиусови, 20-25 минути.
  • Кога кората ќе се олади, извадете ја од калапот и пресечете ја на половина.
  • Во две цели јајца додајте шеќер и густин, па сето тоа измешајте го.
  • Потоа, со мешање постепено додавајте и половина од млекото.
  • Ставете го тенџерето со филот на рингла и мешајте додека се згусне.
  • Загревајте го на средна температура.
  • Кога филот ќе се згусне, мешајте уште неколку минути, па тргнете го од рингла.
  • Ставете кеса или фолија врз филот, па оставете го да се олади.
  • За тоа време излупете ги мандарините, одвојте ги, па карамелизирајте ги во тавче, така што ќе ги посипете со две-три лажици шеќер и ќе мешате додека шеќерот се стопи и додека мандарините се карамелизираат.
  • Во друга чинија изматете маргарин од собна температура со ванилин шеќер, па матејќи, во маргаринот додавајте го оладениот фил лажица по лажица.
  • Изматете го кремот.
  • Корите можете да ги попрскате со млеко или сок, па да ги намачкате со фил, да ги посипете со мандарини и одозгора повторно да ставите еден ред фил, а можете и мандарините едноставно да ги додадете во филот.
  • Ставете ја горната кора и неа премачкајте ја со остатокот од филот.
  • Одозгора можете да посипете малку кокосово брашно и да украсите по желба.
  • Оставете ја тортата да се олади, па уживајте во нејзиниот вкус.
Најкремастата и најслатката чоколадна бисквит-торта: Уживање што се приготвува за миг!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време