За приготвување на овој вкусен десерт ќе ви бидат потребни 25 минути, а за печење 35 минути. Добар апетит!
Состојки:
125 г путер
80 г фруктоза
120 г мелени лешници
6 жолчки
100 мл слатка павлака
120 г брашно од спелта
2 лажици рогач
1 лажичка прашок за печиво
малку сол
За глазура:
200 г темно чоколадо
4-5 лажици масло
Друго:
печен лешник
Приготвување:
Растопете го путерот, па соединете го со фруктозата во подлабок сад, додајте мелени лешници, жолчки и слатка павлака и добро промешајте со лажица.
Додајте го и брашното помешано со прашок за печиво, мелен рогач и со малку сол. Добро соединете, па излијте ја смесата во калап подмачкан со путер и посипан со брашно.
Печете го колачот на 180 степени, околу 30-40 минути, па извадете го од калапот и оставете го да се излади.
Растопете го чоколадото на пареа со малку масло, поврзете ги добро состојките и прелијте го колачот со добиената глазура.
Украсете со половинки од печени лешници, почекајте глазурата да се стегне, па исечете го колачот на ленти и послужете го.
Текст: Испрати рецепт