Сите го обожаваат овој десерт!
Потребни состојки:
- 15 јајца
- 15 лажици шеќер
- 15 лажици ореви
- 2 лажици презла
- 2 лажици какао во прав
За првиот фил
- 500 милилитри млеко
- 2 пудинга од ванила
- 1 маргарин
- 250 грама шеќер
За вториот фил
- 15 жолчки
- 15 лажици шеќер
- 1 маргарин
- 100 грама суво грозје
- 100 грама какао во прав
- 100 грама суви смокви
- 300 грама желе бонбони
- 250 грама мелени бисквити
- 4 реда стопено чоколадо
За декорација
- 500 грама шлаг
Приготвување:
Изматете 5 белки во цврст снег, додајте 5 лажици шеќер и ореви, неполна лажица презла и какао и печете 20 минути на 180 степени. Така испечете 3 кори.
За првиот фил, сварете го пудингот во млеко со шеќер, па кога ќе се излади додајте изматен маргарин.
За вториот фил, изматете ги жолчките со шеќер и сварете ги на пареа, па кога ќе се изладат, додајте изматен маргарин, суво грозје, смокви, какао, бисквити, желе и чоколадо.
Филувајте на следниов начин: кора – прв фил – втор фил и повторувајте ја постапката додека не го потрошите материјалот. Озгора украсете со изматен шлаг и декорација по желба.