Совршен, брз рецепт: Вистински американски палачинки за 5 минути!

Постојат различни рецепти за американски палачинки и тешко е да се погоди кој е вистинскиот. Ви откриваме автентичен рецепт за брзи американски палачинки – лесно се прават и брзо се пржат.

Овој американски деликатес станува сè попопуларен и кај нас. Како прво, американските палачинки се разликуваат од нашите, домашните по тоа што се помали и подебели. Тестото за американски палачинки е подебело и содржи прашок за пециво и сода бикарбона. Оригиналните американски палачинки мора да бидат прелиени со јаворов сируп, но можете да ги прелиете со мед или да ги премачкате со џем, крем или нешто друго по ваш избор. Лесни и брзо се прават и се неверојатно меки и вкусни. За 5 минути ќе добиете вистински американски палачинки – ќе ги излижете прстите!

Совршен, брз рецепт!: Вистински американски палачинки за 5 минути!

Постојат различни рецепти за американски палачинки и тешко е да се погоди која е вистинската. Ви откриваме автентичен рецепт за брзи американски палачинки – лесно се прават и брзо се пржат

Овој американски деликатес станува сè попопуларен и кај нас. Како прво, американските палачинки се разликуваат од нашите, домашните по тоа што се половина помали и подебели. Тестото за американски палачинки е подебело и содржи прашок за пециво и сода бикарбона. Оригиналните американски палачинки мора да бидат прелиени со јаворов сируп, но можете да ги прелиете со мед или да ги премачкате со џем, крем или нешто друго по ваш избор. Лесни и брзи се прават и се неверојатно меки и вкусни. За 5 минути ќе добиете вистински американски палачинки – лижете ги прстите!

Брз рецепт за американски палачинки

Состојки:

За тестото: 3 дл млеко, 250 гр брашно, 2 јајца, 60 гр шеќер, 1/2 лажичка сол, 1/2 прашок за пециво, прстофат сода бикарбона, 70 гр путер.

Подготовка:

Се топи путерот на умерена температура, а потоа се остава да се излади. Комбинирајте млеко, јајца, ладен путер, брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, шеќер и сол и мешајте додека не се добие компактна маса. Со мала кутлача ставете ја смесата на загреана тефлонска тава и формирајте палачинки со дијаметар од 10 см. Печете ги прво од едната, а потоа од другата страна (додека не поруменат). Уживајте!

И за уште подобар вкус … американски палачинки со прелив од цреши

Американските палачинки ќе бидат особено вкусни со полнење со крем, редење неколку палачинки една врз друга и преливање со малку прелив над нив. Ви предлагаме да пробате американски палачинки со прелив од цреши.

За фил: 250 гр сирење маскарпоне, 2 дл слатка павлака, 3 лажици мед.

Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг. Одделно изматете го маскарпонето и медот, додадете ја слатката павлака и промешајте полека.

За прелив: 200 гр цреши, 1,5 дл сок од исцедени цреши, 3 лажици мед, 1 лажичка густин.

Во мал сад, комбинирајте ги вишните, сокот од цреша и медот и варете кратко. Посипете со мала густина и продолжете да готвите мешајќи додека масата не се згусне.

Нанесете крем на палачинките. Ставете неколку полнети палачинки една врз друга и прелијте ги со преливот од цреша.

Прочитајте и: Трик за најкрцкавиот печен компир: Тајната е во оваа состојка! (ВИДЕО)

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.