Погледнете колку лесно се приготвува
Состојки:
- 4 јајца
- 300 г брашно
- 2 лажици какао или 100 г чоколадо
- 2 лажици млеко за какао
- кора од половина лимон
- 100 мл масло
- 200 мл јогурт
- 100 г суво грозје
- малку рум
- 100 г шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
Приготвување:
Изматете јајца, додајте брашно со прашок за печиво, кора од лимон, масло, јогурт, ванилин шеќер, рум и сето тоа добро измешајте го. Одвојте една третина од тестото.
Измешајте го какаото со млако млеко, па ставете го во тестото што сте го издвоиле и добро изедначете, а во светлиот дел додајте суво грозје.
Калапот за куглоф подмачкајте го со масло и посипете го со брашно. На дното сипете го светлиот, па темниот дел и продолжете така додека го потрошите материјалот. Измешајте малку со помош на дршка од лажица, за да биде пошарено.
Печете на 180-190 степени, 50-60 минути. Исечете го кога целосно ќе се олади.