Ролат со ванила за 8 лица

Приготвениот ролат се остава на ладно најмалку 2 часа, да зацврсти филот.

Состојки:

За кората:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 3 лажици густин
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици масло

За филот:

  • 400 мл млеко
  • 2 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 2 лажици меко брашно
  • 1 лажица густин
  • 10 г желатин

За посипување:

  • шеќер во прав

Приготвување:

  1. За приготвување на кората белките се одвојуваат од жолчките и се матат во цврст снег, постепено додавајќи шеќер.
  2. Се додаваат една по една жолчките и се долева масло во тенок млаз, постојано матејќи со миксер. На крајот се ставаат брашното и густинот.
  3. Плехот се обложува со хартија за печење и во него се излева смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 200°С, додека порумени. Печената кора се витка во ролат.
  4. За приготвување на филот во тенџере се сипуваат 300 мл млеко, се додаваат 5 лажици шеќер и ванилиниот шеќер, па се вари додека зоврие.
  5. Посебно се мати остатокот од млекото со жолчките, брашното и густинот. Се додаваат во зовриеното млеко и се вари додека се згусне.
  6. Желатинот се прелева со 4 лажици вода и се меша да набабри. Се додава во врелиот крем и се меша додека се растопи.
  7. Белките се матат во цврст снег, постепено додавајќи го преостанатиот шеќер.
  8. Во топлиот фил се додава снегот од белки и се меша со маталка.
  9. Кората се растегнува, се премачкува со филот, па повторно се витка во ролат. Ролатот се посипува со шеќер во прав.

Фото: Getty Images

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време