Рецепт за колач од ореви со домашни кори: Уште повкусен и посочен од баклава!

Пробајте

Овој колач со ореви и по малку заборавен, но со овој проверен рецепт сигурно ќе ви успее од прва

Колачот од ореви со домашни кори се приготвува со генерации, а неодоливо потсетува на баклава.

Состојки:

За корите:

  • 500 г брашно
  • 200 мл ладна вода
  • 2 лажички сода бикарбона
  • прстофат сол
  • 150 мл масло
  • 20 лажици мелени ореви
  • 10 лажици шеќер

За шербетот:

  • 500 г шеќер
  • 1,5 чаша вода
Приготвување:

Замесете тесто од брашното, ладната вода, содата бикарбона, маслото и солта. Поделете го на девет еднакви топчиња. Тркалезен плех со пречник од 22 см подмачкајте се подмачкува со масло. Расучете едно топче со сукало во круг со големина на плехот. Ставете го тестото во подмачканиот плех, посипете го со малку шеќер и мелени ореви. Повторете ја постапката со сите други топчиња.

На последната кора не се става фил, туку само се попрскува со масло. Пред да го печете колачот, исечете го на коцки и оставете го да отстои 15 минути. Печете го околу 40 минути во загреана рерна на 200 степени.

Кога ќе се олади, прелејте го со врел шербет што сте го свариле од шеќер и вода. Оставете го колачот потполно да го впие шербетот пред да го послужите.

Грчки старински колач: Сочен, вкусен и евтин, а многу лесно се приготвува!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.