РЕЦЕПТ: Манго-торта готова за 10 минути!

Да, да, добро прочитавте!

Дали би ни поверувале кога би ви кажале дека можете да направите вкусна торта и тоа за само 10 минути? Рака на срце, потребно е да постои во фрижидер уште некое време, за да се затегне убаво, но самиот процес на приготвување е мошне краток.

Најдобро е да ја направите тортата навечер и да ја оставите во фрижидерот до утрото.

Кремавиот дел е со манго и индиски ореви. Филот не е премногу цврст, но е сосема доволен за убаво да се сече тортата. А, што се однесува до вкусот, тој е целосно неодолив.

За толку интензивна жолта боја, додајте малку куркума во филот.

Торта од манго

Забелешка: овој рецепт е приспособен на калап од 15 сантиметри. Ако сакате поголема торта, внимателно пресметајте ги потребните состојки

СОСТОЈКИ:

Кора:

120 г ореви

120 г исчистени свежи урми

1/3 лажиче цимет

Фил:
250 г сурови индиски ореви

100 г цврст дел од кокосово млеко во конзерва (најдобро е да ја ставите конзервата во фрижидер еден час или два пред приготвувањето)

100 г свежо манго

3 лажици мед

1/2 лажичка куркума

1 лажица сок од лимон

ПРИГОТВУВАЊЕ:

Исечкајте ги оревите во блендер за да добиете ситна мелена текстура. Додајте ги преостанатите состојки и изматете ги во компактна смеса. Распоредете ја добиената смеса во калапот.

Во силен блендер ставете ги сите состојки за филот. Мешајте додека смесата стане хомогена и компактна. Нанесете ја над ретходната во калапот, па ставете го во фрижидер да се стегне.

ДЕКОРАЦИЈА:

Исечете го лимонот и / или мандарината на прстени, а мал дел од мангото на коцки. Ставете во замрзнувач да замрзне. Пред послужување на тортата, исечете ги прстените на помали парчиња и украсете го секое парче торта со коцки од манго.

Добар апетит!

Текст: Убавина и здравје

Фото: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.