Обланди приготвени со посебен шмек
Состојки:
- 350 г шеќер
- 500 мл млеко
- 100 г бело чоколадо
- 200 г путер
- 250 г мелени печени лешници
- 350 г мелени бисквити
- 7 розен-кори
За глазурата:
- 100 г бело чоколадо
- 2 лажици масло
Приготвување:
1. Шеќерот се става во тенџере и се загрева на умерена температура, додека се карамелизира.
2. Во него се додава топло млеко (карамелата ќе се стврдне) и понатаму се вари, со повремено мешање, додека се растопи карамелата.
3. Приготвената смеса се трга од шпоретот, па се додаваат искршеното чоколадо и коцките путер, па се меша додека се растопат.
4. На крајот се додаваат мелените бисквити и лешниците и добро се меша, за да се добие воедначена смеса.
5. На чинија за колач се става розен-кора и се премачкува со три лажици од филот. Се рамни со шпатула и се прекрива со друга кора. Истата постапка на полнење се повторува додека се потроши материјалот, се завршува со розен-кора.
6. Полнетиот колач се притиска со потежок предмет и се остава да се зацврсти.
7. За приготвување на глазурата, белото чоколадо се топи со малку масло, па се прелева преку колачот и се остава на ладно, да се зацврсти глазурата. Колачот се сече на плочки.
Извор: Добра храна