Посни ситни колачи: Марципан со ореви

Задоволство за непцата!

ФОТО: Бабина кујна

Никој нема ни да забележи дека колачите се посни!

Состојки:
  • 100 милилитри вода
  • 350 грама шеќер
  • 160 грама ореви
  • 160 грама бисквити
  • 150 грама посен маргарин
  • малку екстракт од рум

За фонданот

  • 250 грама шеќер во прав
  • 4 лажици врела вода
  • 1 лажица масло
  • 1 лажичка сок од лимон
ФОТО: Бабина кујна
Приготвување:

Во тенџере ставете шеќер, додајте вода, па кога ќе зоврие, додајте сечкан маргарин. Сомелете ги оревите и бисквитите, па додајте ги во тенџерето. Додајте и неколку капки рум.

Сето тоа добро измешајте го и сипете го во плех обложен со хартија за печење и израмнете го. Оставете го на ладно околу 2 часа.

Во подлабоко тенџере ставете шеќер во прав, додавајте вода и мешајте, па додајте и сок од лимон и масло. Прелејте ја смесата врз изладениот колач и израмнете.

Оставете го колачот на ладно еден ден за да се исуши и зацврсти глазурата. Пресечете го на плочки и уживајте.

Извор: Kod bake u gostima

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.