Се прави многу едноставно, но тестото мора да се замеси ден претходно
Состојки:
- 100 г мед
- 1 лажиче сода бикарбона
- 250 г брашно
- 300 г шеќер
- малку маргарин
- 250 г мелени ореви
- ванилин шеќер
За глазура од ванила:
- 3 лажици ладна вода
- 180 г ванилин шеќер
или
За глазура од чоколадо:
- парче маргарин
- 100 г чоколадо за готвење
- 1 дл вода
Приготвување:
Сварете ги кристалниот шеќер, медот и ванилиниот шеќер со 2 дл вода и со постојано мешање. Оставете го сирупот да се олади, па додајте брашно, ореви и сода бикарбона. Соединете го тестото и оставете го да преноќи.
Утредента, префрлете го тестото во плех подмачкан со маргарин и посипан со брашно, испечете го и глазирајте го по желба, со глазура од ванила или со глазура од чоколадо.
Глазурата од ванила се прави така што треба да изматите 180 г ванилин шеќер со многу малку ладна вода додека побели.
Глазурата од чоколадо се прави така што се растопува 100 г чоколадо за готвење со 1 дл вода и се меша додека се изедначи смесата, па при крај се додава парче маргарин.