Пијани крофни: Однатре шупливи, однадвор крцкави – секому му успеваат со оваа тајна состојка!

Се прават за миг!

Совршени крофни кои се приготвуваат со невообичаен додаток – со ракија

Состојки:
  • 2 дл млеко
  • 1 квасец
  • 2 јајца
  • 1 лимон
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажиче ракија
  • 1 лажица маст или маргарин
Приготвување:

Прво, замесете тесто од 2 дл вода, 2 дл млеко, 1 квасец, 2 јајца, кора од 1 лимон, 2 лажици шеќер, 1 лажиче ракија, 1 лажица маст или маргарин и брашно. Тестото не смее да биде премеко, а ни претврдо. Оставете го тестото да нарасне, а потоа, направете ги крофните и пржете ги во врело масло.

Меки и топли крофни со џем: Ја откриваме тајната на совршеното нараснато тесто!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.