Пијани крофни: Однатре шупливи, однадвор крцкави – секому му успеваат со оваа тајна состојка!
Се прават за миг!
Совршени крофни кои се приготвуваат со невообичаен додаток – со ракија
Состојки:
- 2 дл млеко
- 1 квасец
- 2 јајца
- 1 лимон
- 2 лажици шеќер
- 1 лажиче ракија
- 1 лажица маст или маргарин
Приготвување:
Прво, замесете тесто од 2 дл вода, 2 дл млеко, 1 квасец, 2 јајца, кора од 1 лимон, 2 лажици шеќер, 1 лажиче ракија, 1 лажица маст или маргарин и брашно. Тестото не смее да биде премеко, а ни претврдо. Оставете го тестото да нарасне, а потоа, направете ги крофните и пржете ги во врело масло.
Меки и топли крофни со џем: Ја откриваме тајната на совршеното нараснато тесто!