Панакота со вишни: Лесен, ладен десерт направен од 6 состојки

Ладен и лесен десерт не е само дозволен во лето, туку и неопходен.

Љубителите на слатки сакаат да уживаат во мал десерт без жалење и вина, особено кога е жешко и ни треба нешто вкусно и освежувачко. Што е подобро тогаш од лесна панакота со сезонско овошје – вишни?

Вишните се едно од најубавите и највкусни овошја во кои уживаме во лето. Најдовме неверојатен рецепт кој е многу лесен за правење, со само 6 состојки. Забележете што ќе ви треба денес за да уживате во овој вкусен десерт.

Состојки: 

  • 70 мл свежо млеко, млако
  • 150 гр. желе од вишни
  • 300 мл. павлака со 35% маснотии
  • 1 парче ванила или ванилин прав
  • 200 мл јогурт
  • 200 гр. свежи вишни, измиени, без стебленца и семки, исечени на половина

Подготовка:

Ставете малку загреано млеко во сад, истурете го правот од желе од вишна и добро промешајте со жица за да се раствори. Ставете на страна.

Истурете ја слатката павлака во шерпата, додадете ја ванилата и загревајте ја на умерена топлина додека не зоврие. Додадете ја смесата со желе, добро измешајте и тргнете ја од оган. Додадете јогурт и сецкани вишни и измешајте брзо. Вметнете ванила.

Покријте го издолжениот калап за торта со проѕирна фолија, истурете ја смесата и покријте ја со рабовите на фолијата. Ставете го во фрижидер најмалку 6 часа, додека панакотата не се излади добро. За да го излупите, подигнете ја панакотата од калапот со фолијата, свртете ја на чинија и извадете ја фолијата. Се сече на парчиња и се сервира.

Уживајте!

Прочитајте и: Мусаката од зеленчук и сирење е ултимативното летно јадење: Толку вкусна и лесна што цело лето ќе ја приготвувате!

 

ФОТО: Shutterstock

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.