Оригинален рецепт за шампита: Колач на кој не смеете да штедите!
Не може да биде подобро од ова!
Доколку приготвувате шампита, користете го оригиналниот рецепт и никако немојте да штедите на материјал
Состојки:
За кората:
- 8 јајца
- 8 супени лажици шеќер
- 8 супени лажици масло
- 8 супени лажици млеко
- 8 супени лажици брашно
- 1/4 кесичка прашок за печиво
За шлагот:
- 12 белки
- 1 прстофат сол
- 10 супени лажици шеќер
Плус:
- Испржете 500 до 70 г шеќер (по желба) со 200 мл вода додека стане жолт. Пригответе плех со големина 37 см х 25 см
Приготвување:
Прво се пече бисквитот. Сите намирници мора да бидат на собна температура. Загрејте ја рерната на 180 степени. Одвојте ги белките од жолчките. Белките оставете ги во фрижидер, а жолчките изматете ги со шеќер. Кога ќе бидат изматени, додајте млеко и масло. Матете кратко, па повторно додајте брашно и прашок за печиво. Сипете во плех и печете 13 минути.
Во тенџере пригответе ги шеќерот и водата да се испржат на сосема тивок оган.
Во подлабока чинија ставете 12 белки, прстофат сол и матете постепено додавајќи шеќер. Кога ќе добиете цврст снег, додајте го испржениот шеќер, па матете додека се создаде цврст снег.
Сипете го снегот врз кората, па израмнете. Украсете по желба.