Неверојатен вкус: Торта од морков

Испробајте

Едноставна подготовка на десерт кој секому ќе му се допадне!

Состојки:

За бисквит:

  • 130 гр брашно
  • 130 гр шеќер
  • ванилин шеќер
  • 100 гр ореви
  • 1 прашок за пециво
  • 1,5 дл масло
  • 3 јајца
  • чаша (2дл) сецкан ананас
  • чаша ситно сецкани моркови

За кремот:

  • 500 гр маскарпоне сирење
  • 3 лажици павлака
  • 100 гр шеќер во прав
  • 100 гр путер

Подготовка:

Измешајте брашно, прашок за пециво, шеќер, ванилин шеќер и ореви. Изматете ги јајцата и маслото неколку минути, а потоа истурете ја течната смеса во сувите состојки и кратко измешајте додека не се соединат сите состојки. Додадете ги морковот и ананасот. Истурете ја смесата во калап за торта (28 см) што претходно сте ја подмачкале и сте ставиле малку брашно. Порамнете и печете 50 минути во рерна загреана на 170°C.

Додека бисквитот се пече, подгответе го кремот: омекнатиот путер изматете го со шеќер во прав, додадете павлака и маскарпоне сирење и добро соединете. Со добиениот крем, премачкајте го ладниот бисквит и декорирајте во желба.

Предог за главно јадење: Маринирани пилешки крилца од рерна

 

ФОТО: Pexels

 

 

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.