Непечена еклер-торта: Француско чудо од десерт!

Ќе ја обожавате!

Кремаст десерт што се приготвува брзо и лесно

Состојки:
  • 450 г крцкав бисквит по избор
  • 500 мл млеко
  • 2,5 лажици пченкарен сируп
  • 3 лажици шеќер
  • 1 жолчка
  • 1 капка екстракт од ванила

За преливот:

  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажички какао во прав
  • 1 лажица млеко
  • 50 г путер
Приготвување:

Половина од млекото ставете го да зоврие, а додека се загрева, во другата половина додајте жолчка, пченкарен сируп, шеќер и екстракт од ванила. Измешајте за убаво да се соединат состојките, па сипете ги во зовриеното млеко и загревајте со непрестајно мешање додека се згусне.

Готовиот крем покријте го со пластична фолија и ставете го да се лади во фрижидер.

Обложете плех со фолија, па ставете слој бисквит, а потоа нанесете слој крем, па повторете ја постапката и на крај завршете со ред бисквити.

Пригответе го преливот:

Измешајте шеќер и какао, па додајте ги во млекото и загрејте ги на рингла. Кога ќе почне смесата да врие, додајте путер и мешајте додека се растопи убаво и соедини со млекото. Прелејте го врз тортата, па оставете го фрижидерот да преноќи во фрижидер.

Уживајте!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.