Кремаст десерт што се приготвува брзо и лесно
Состојки:
- 450 г крцкав бисквит по избор
- 500 мл млеко
- 2,5 лажици пченкарен сируп
- 3 лажици шеќер
- 1 жолчка
- 1 капка екстракт од ванила
За преливот:
- 4 лажици шеќер
- 2 лажички какао во прав
- 1 лажица млеко
- 50 г путер
Приготвување:
Половина од млекото ставете го да зоврие, а додека се загрева, во другата половина додајте жолчка, пченкарен сируп, шеќер и екстракт од ванила. Измешајте за убаво да се соединат состојките, па сипете ги во зовриеното млеко и загревајте со непрестајно мешање додека се згусне.
Готовиот крем покријте го со пластична фолија и ставете го да се лади во фрижидер.
Обложете плех со фолија, па ставете слој бисквит, а потоа нанесете слој крем, па повторете ја постапката и на крај завршете со ред бисквити.
Пригответе го преливот:
Измешајте шеќер и какао, па додајте ги во млекото и загрејте ги на рингла. Кога ќе почне смесата да врие, додајте путер и мешајте додека се растопи убаво и соедини со млекото. Прелејте го врз тортата, па оставете го фрижидерот да преноќи во фрижидер.
Уживајте!