Неодолива кремпита: Кремасто богатство на вкусови што го обожаваат сите генерации!
Совршен десерт
Пробајте го овој рецепт за божествен десерт
Состојки:
- 2 л млеко
- 0,5 л вода
- 250 г густин
- 40 лажици шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 6 јајца (одвоени белките од жолчките)
- 6 лажици остро брашно
- 250 мл павлака за шлаг
- Плус: кори за кремпита
Приготвување:
- Млекото и шеќерот ставете ги на рингла да зовријат, а за тоа време, во посебен сад сипете вода, додајте жолчки, густин и брашно, па добро изматете.
- Во зовриеното млеко изматете ја мешавината на вода и жолчки, па загрејте го кремот.
- Во посебен сад, изматете ги белките во цврст снег, па полека и постепено додавајте ги во врелиот крем.
- Добиениот крем ставете го на кора лиснато тесто и ставете го да се лади.
- На оладениот крем ставете изматена павлака за шлаг, па ставете ја втората кора од лиснато тесто.
- Оладете ги кремпитите уште малку, па послужете ги.