Нема да можете да изедете само едно: Овие колачиња со карамела се полн погодок!

Десерти

Пробајте колачиња со карамела

Состојки:

За тестото:

  • 130 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 45 г какао
  • 115 г путер
  • 135 г шеќер
  • 1 жолчка
  • 2 лажици млеко
  • 1 лажица екстракт од ванила

За преливот од карамела:

  • 14 карамела-бонбони
  • 3 лажици слатка павлака

Други состојки:

  • 1 белка
  • 100 г крупно мелени лешници

Приготвување:

1. За приготвување на тестото, пенесто се матат путерот и шеќерот, па се додаваат млекото, жолчката и екстрактот од ванила, па добро се меша.

2. Посебно се поврзуваат какаото и екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“, се сеат и се додаваат во смесата. Се меси со рака додека се добие компактна смеса. Се витка во фолија и се остава во фрижидер да мирува 60 минути.

3. Од отстоената смеса се обликуваат помали топчиња, со тежина од 20 г. Се макаат во блага изматена белка, а пота се валаат во сечканите лешници.

4. Топчињата се редат во плех обложен со хартија за печење, а потоа секое топче се длаби во средината. Се печат во загреана рерна на 180°Ц, околу 15 минути.

5. Посебно се приготвува преливот од карамела. Во тенџерче се поврзуваат карамела-бонбоните и слатката павлака, па се загреваат на умерена температура, додека се растопат бонбоните.

6. Вдлабнувањето на печените колачиња се полни со топлиот карамела-прелив.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време