Не ви треба масло, јајца ниту брашно: Шамбали колач од гриз, лимон и портокал ќе биде вашиот омилен ТУРСКИ десерт

Ова е едноставно слатко кое се прави без масло и јајца, а како единствена мана му е што мора да одстои најмалку три часа пред да биде подготвено за јадење.

Состојки за тесто:

500 г гриз

2 часи густо кисело млеко

1,5 чаша шеќер

1.5 кесичка за печиво

1,5 кесичка ванила

по желба, реднадан кора од лимон и портокал

За шербетот:

2 чаши вода

3,5 часи ситен шеќер

лажица лимунов сок

За посипување:

шолја лупени бадеми

Приготвување:

Прво подгответе го шербетот: во шерпа ставете вода и шеќер и откако ќе зоврие мешајте 10-15 минути. Потоа додадете го лимуновиот сок и мешајте уште 5 минути, тргнете го на страна да се олади малку ама нека остане топло.

Во длабока чинија изматете го киселото млеко и шеќерот, додајте го гризот, прашокот за пециво и по желба изренданите кори од лимон и портокал.

Тестото сипете го во добро подмачкан плеџ и додадете ги внатре и исечакните бадеми. Печете 40 мминути во загреана рерна на 200 степени.

Печеното тесто извадете го од рерната и кратко изладете го да не биде баш врело. Потоа прекријте го со млакиот шербет. Оставете го колачот два-три часа пред да го јадете. Најдобро е да се подготвува еден ден порано.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.