Не ви треба масло, јајца ниту брашно: Шамбали колач од гриз, лимон и портокал ќе биде вашиот омилен ТУРСКИ десерт
Ова е едноставно слатко кое се прави без масло и јајца, а како единствена мана му е што мора да одстои најмалку три часа пред да биде подготвено за јадење.
Состојки за тесто:
500 г гриз
2 часи густо кисело млеко
1,5 чаша шеќер
1.5 кесичка за печиво
1,5 кесичка ванила
по желба, реднадан кора од лимон и портокал
За шербетот:
2 чаши вода
3,5 часи ситен шеќер
лажица лимунов сок
За посипување:
шолја лупени бадеми
Приготвување:
Прво подгответе го шербетот: во шерпа ставете вода и шеќер и откако ќе зоврие мешајте 10-15 минути. Потоа додадете го лимуновиот сок и мешајте уште 5 минути, тргнете го на страна да се олади малку ама нека остане топло.
Во длабока чинија изматете го киселото млеко и шеќерот, додајте го гризот, прашокот за пециво и по желба изренданите кори од лимон и портокал.
Тестото сипете го во добро подмачкан плеџ и додадете ги внатре и исечакните бадеми. Печете 40 мминути во загреана рерна на 200 степени.
Печеното тесто извадете го од рерната и кратко изладете го да не биде баш врело. Потоа прекријте го со млакиот шербет. Оставете го колачот два-три часа пред да го јадете. Најдобро е да се подготвува еден ден порано.