Највкусниот старински колач со жолт фил: Рецепт што не смее да падне во заборав!
Меки кремасти коцки
Колач со незаборавен вкус
Состојки:
За тестото
- 350 г шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 2 јајца
- 1 лажица сок од лимон
- 400 мл млеко
- 150 мл масло
- 200 г мелени ореви
- 400 г брашно
- прстофат сол
- 1 прашок за печиво
За жолтиот фил
- 700 мл млеко
- 100 г шеќер
- 2 пудинга од ванила
- 125 г маргарин или путер
За кафеавиот фил
- 700 мл млеко
- 100 г шеќер
- 2 пудинга од чоколадо
- 125 г маргарин или путер
Приготвување:
Прво се приготвува тестото. Изматете шеќер, ванилин шеќер, јајца и лажица сок од лимон додека добиете смеса со силно жолта боја. Полека додавајте млеко на најголема брзина, па намалете ја брзината и полека додавајте масло и мелени ореви, со непрестајно матење. Лажица по лажица додавајте и брашно претходно измешано со сол и прашок за печиво.
Голем плех од рерна добро подмачкајте го и посипете го со брашно, па прелејте ја смесата и печете на 170 степени 30 минути. Исклучете ја рерната и оставете го колачот внатре уште 10 минути. Потоа, извадете го и оставете го 20 минути во плехот да се лади, па извадете ја кората и пресечете ја на половина, за да добиете две големи, потенки кори. Едната вратете ја во плехот, ако треба израмнете ја со нож.
Пригответе го жолтиот фил. Разматете 2 пудинга од ванила во 100 мл млеко, а остатокот ставете го да зоврие со 100 г шеќер. Во сварениот пудинг додајте 125 г маргарин или путер и мешајте со маталка, додека целосно се стопи и соедини со филот. Прелејте го врз првата кора, па преклопете го со другата кора.
Кафеавиот фил пригответе го на ист начин како и жолтиот, па прелејте го врз другата кора.
Посипете сечкани ореви и оставете го да се лади најмалку 4 часа во фрижидер, а најдобро цела ноќ. Уживајте во вкусните, меки коцки!