Мињони полнети сот желе од вишни
За приготвување на овие вкусни колачиња ќе ви бидат потребни 45 минути, а се варат 20-тина минути.
СОСТОЈКИ:
За мињони:
300 г мелени бисквити
200 г путер
100 г темно чоколадо
100 мл сок од портокал
суво грозје
мелени ореви
За фил:
вишни (свежи или замрзнати)
100 г шеќер
1 кесичка желатин
За декорација: бело чоколадо со арома на вишна, темно чоколадо и декоративни слаткарски ронки
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Измешајте го путерот со мелениот кекс.
Месете да добиете хомогена смеса, па додајте го сокот и повторно добро измесете.
Додајте омекнато суво грозје и малку мелени ореви.
Земајте по лажица од смесата и ставајте во калап за кошнички и обликувајте топчиња со вдлабнување во средина за да можат да се полнат.
За фил: загревајте го сокот со шеќерот на умерен оган додека се растопи шеќерот.
Додајте ги вишните и варете 20 минути.
Прелијте го желатинот со 4 лажици студена вода и оставете го да набабри.
Кога ќе набабри, додајте го во топлиот сируп од вишни и промешајте.
Оставете да се излади и стегне.
Полнете ги топчињата со желето и декорирајте ги со растопено бело и црно чоколадо, како и со ронки за јадење.
Текст: Добра храна