Мини крофни: Меки, сочни и вкусни…идеални како десерт или ужина.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

170 милилитри млеко

1 коцка квасец

500 грама брашно

2 јајца

2 жолчки

90 грама шеќер

50 грама путер

Малку сол

Масло за јадење

300 грама џем по желба

Шеќер во прав

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Загрејте околу 100 милилитри млеко, здробете го квасецот и додадете 150 грама брашно. Замесете тесто и оставете го на топло место околу 30 минути за да стаса. Додадете го путерот малку сол, убаво замесете и оставете го тестото на топло место околу 45 минути на топло место.

Разматете ги јајцата плус 2 жолчки заедно со 90 грама шеќер, па додадете го претходно стасаното тесто заедно со преостанатото млеко и брашно. Додадете го путерот и малку сол, замесете и оставете го тестото да мирува околу 45 минути на топло место.

По 45 минути поделете го тестото на 25 топчиња кои ќе ги наредите на крпа посипана со брашно. Покријте ги и оставете ги уште 30 минути да нарастат.

Загреј те го маслото за јадење и испржете ги крофните. Испржените крофни редете ги врз салвети за да се упие вишокот на масло.

Џемот ставете го во готварски шприц, малку пробушете ги крофните и внатре ставете џем.

Крофните посипете ги со шеќер во прав.

Уживајте во вкусот!!!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.