Меки и топли крофни со џем: Ја откриваме тајната на совршеното нараснато тесто!
Незаборавни слатки топчиња
Еднаш кога ќе ги приготвите, нивниот вкус ќе ви влезе под кожа
Нивното тесто мора да биде слатко и меко, а за приготвување, доволни се само неколку состојки.
- Кога ќе го замесите, тестото мора да биде еластично и меко, а ќе знаете дека е готово во моментот кога нема да имате залепени парчиња тесто на прстите.
- Крофните можете да ги полните со џем или чоколадо, а традиционално се користи домашен џем од сливи.
- За да биде нараснатото тесто меко, дел од млекото може да го замените со павлака, а важно е да обрнете внимание и на тоа сите состојки, освен млекото, да бидат на собна температура за време на приготвувањето.
- Откако ќе го оставите тестото да нарасне, тоа би требало да го удвои својот волумен.
Состојки:
- 500 г брашно
- 250 мл млеко
- 200 г џем
- 100 г путер
- 40 г шеќер
- 1 сув квасец
- 1 јајце
- 1 кесичка ванилин шеќер
- кора од лимон
- половина лажичка сол
- путер за премачкување
Приготвување:
- Во поголем сад додајте ги сите суви состојки – брашното, а потоа во него квасецот, солта, шеќерот, кората од лимон, ванилиниот или лимоновиот шеќер.
- Измешајте, па додајте јајце и стопен путер.
- Промешајте, па внимателно долевајте топло млеко и замесете тесто.
- Мекото тесто ставете го во намрсен сад.
- Покријте го со проѕирна фолија или крпа и ставете го на топло место во домот, па почекајте да нарасне. Големината на тестото по некое време мора да биде најмалку двојно поголема.
- Нараснатото тесто расукајте го на набрашнета кујнска површина и исечете го на квадрати.
- На секое квадратче ставете лажица фил по избор, во нашиот случај, џем.
- Завиткајте ги краевите на квадратот, па добро притиснете ги.
- Наредете ги крофните во плех за печење, претходно премачкан со путер или обложен со намрсена хартија, така што ќе го ставите притиснатиот крај на дното.
- Наредените крофни оставете ги да отстојат дваесеттина минути.
- Печете ги во рерна околу 35 до 45 минути на 200 степени Целзиусови.
- Премачкајте ги крофните со путер, па оставете ги да отстојат уште малку.