Меки и топли крофни со џем: Ја откриваме тајната на совршеното нараснато тесто!

Незаборавни слатки топчиња

Еднаш кога ќе ги приготвите, нивниот вкус ќе ви влезе под кожа

Нивното тесто мора да биде слатко и меко, а за приготвување, доволни се само неколку состојки.

  • Кога ќе го замесите, тестото мора да биде еластично и меко, а ќе знаете дека е готово во моментот кога нема да имате залепени парчиња тесто на прстите.
  • Крофните можете да ги полните со џем или чоколадо, а традиционално се користи домашен џем од сливи.
  • За да биде нараснатото тесто меко, дел од млекото може да го замените со павлака, а важно е да обрнете внимание и на тоа сите состојки, освен млекото, да бидат на собна температура за време на приготвувањето.
  • Откако ќе го оставите тестото да нарасне, тоа би требало да го удвои својот волумен.
Состојки:
  • 500 г брашно
  • 250 мл млеко
  • 200 г џем
  • 100 г путер
  • 40 г шеќер
  • 1 сув квасец
  • 1 јајце
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • кора од лимон
  • половина лажичка сол
  • путер за премачкување

Приготвување:
  • Во поголем сад додајте ги сите суви состојки – брашното, а потоа во него квасецот, солта, шеќерот, кората од лимон, ванилиниот или лимоновиот шеќер.
  • Измешајте, па додајте јајце и стопен путер.
  • Промешајте, па внимателно долевајте топло млеко и замесете тесто.
  • Мекото тесто ставете го во намрсен сад.
  • Покријте го со проѕирна фолија или крпа и ставете го на топло место во домот, па почекајте да нарасне. Големината на тестото по некое време мора да биде најмалку двојно поголема.
  • Нараснатото тесто расукајте го на набрашнета кујнска површина и исечете го на квадрати.
  • На секое квадратче ставете лажица фил по избор, во нашиот случај, џем.
  • Завиткајте ги краевите на квадратот, па добро притиснете ги.
  • Наредете ги крофните во плех за печење, претходно премачкан со путер или обложен со намрсена хартија, така што ќе го ставите притиснатиот крај на дното.
  • Наредените крофни оставете ги да отстојат дваесеттина минути.
  • Печете ги во рерна околу 35 до 45 минути на 200 степени Целзиусови.
  • Премачкајте ги крофните со путер, па оставете ги да отстојат уште малку.
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.